Yağmur suyu toplama projesi, doğal su kaynaklarının korunması için geliştirilmiş bir sistemdir. Çatı sularının biriktirilmesi mantığına dayalı sistem, kuraklıkla mücadele için atılan önemli bir adımdır. Öyle ki, su kaynaklarının korunabilmesi için alternatif bir yöntem olan yağmur suyu toplama tankı hakkında belirli şartlara dayalı yasal yönetmelik de çıkarılmıştır.
Yağmur Suyu Tankının Kullanım Avantajları
-Su kaynaklarının korunması ve su tasarrufu için en etkili sistemdir.
-Şebeke suyu kullanımı otomatikman düşeceğinden, su dağıtım ücretleri de aynı oranda düşecektir.
-Yağmur suyu ile kanalizasyonlara akan atık suyun karışması önlenecek, dolayısıyla su artıma maliyetleri düşecektir.
-Tasarımı gereği sistem, hem doğal su kaynaklarını hem çevreyi hem de bütçeleri koruyacak avantajlı bir su toplama projesidir.
Yağmur Suyu Toplama Tankı Nedir?
Su, tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için en önemli kaynaktır. Su yoksa yaşam da yoktur. Özellikle son dönemlerde yağış azlığı ve su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı nedeniyle yaşanan kuraklık sorunu, suyun önemini bir kez daha hatırlatmıştır. Bu durumda su kaynaklarının korunması için alternatif yollar aranmaya başlanmıştır.
Yağmur suyu toplama tankı, su tasarrufu açısından önemli bir proje olarak gündeme gelmiştir ve projenin verimli olabilmesi için konuyla ilgili yasal yönetmelik çıkarılmıştır.
Yağmur suyu tankı, yağmur suyunu biriktirip yeniden kullanmaya dayalı bir sistemdir. İnsanların su kaynaklarını koruyabilmeleri için yağmur suyunu en güvenli şekilde depolamaları, bu sistemle mümkün olmaktadır. Bu sistem sayesinde evlerin, binaların ve okulların çatılarında biriken sular toplanabilir; bahçe sulama ve tuvalet ihtiyacı için kullanılabilir. Böylece mevcut su kaynaklarının tüketimi de azaltılmış olur. Avrupa’da uzun yıllardır kullanılan yağmur suyu toplama sistemi, son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşmış olup bazı binalar için de zorunlu hale getirilmiştir. Sistem projelere göre imal edildiğinden verimli kullanım sağlamaktadır.
Çatı oluklarındaki yağmur sularını toplamaya yarayan sızdırmaz yapıdaki sistemde sular uzun yıllar boyunca güvenle depolanabilir. Gerektiği halde ise süzme sistemi sayesinde filtrelenerek istenilen alanda rahatça kullanılabilir. %50 su tasarrufu sağlayan proje, kuraklık için alınan etkili önlemlerden birisidir.
Yağmur Suyu Toplama Projesi Hakkında Çıkarılan Yönetmelik
Yeni çıkan yönetmeliğe göre, 2 bin metrekareden büyük alanlara yapılacak binalarda, zemin altına yağmur suyu toplama tankı sistemi kurulması zorunlu hale getirildi. Bu sayede, çatı üstündeki yağmur suları toplanıp ihtiyaç halinde filtrelendikten sonra kullanılabilecek. Bu da, su tasarrufu açısından büyük önem taşıyacak.
Yağmur suyu toplama projesi 'ne göre; yağmur suyu toplama tankı, parselin arka ya da yan taraflarına konumlandırılmaktadır. Ancak parsel sınırına 3 bin metreden daha fazla yaklaşmaması da yine yasal bir zorunluluktur. Ayrıca, 2 bin metrekareden daha küçük alana yapılacak projelerde yağmur suyu toplama tankı bulundurma zorunluluğu konusunda da belediyelere yetki verilmiştir.
Yağmur Suyu Tankının Kullanım Alanları
Yağmur suyu toplama projesi ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanmakla birlikte çıkarılan yönetmelikle kullanım alanı sürekli genişlemektedir. Öncelikle bina ve okul çatılarının oluklarında biriken yağmur suyunu toplamak için kullanılmaktadır. Ayrıca park ve otoparklarda biriken suların toplanmasında da kullanılabilecek bir sistemdir. Eğimli arazilerde ve yürüyüş yollarında biriken yağmur sularının toplanmasında en verimli projedir.
Yağmur Suyu Toplama Sistemi Fiyat
Yağmur suyu toplama sistemi projelere özel olarak uygulandığından, fiyatlar da belirli aralıklarda değişkenlik gösterir. İmalatta kullanılan malzemenin türü ile kalitesi, projenin uygulanma alanı ve ölçüleri, sistem fiyatlarını belirleyici etkenlerdir. Kapasitesi 100 tona kadar çıkabilen yağmur suyu tankları imalatında plastik, polyester ve paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Kullanılan malzemeler, fiyat politikasının belirlenmesinde önem taşır. Ayrıca projelere göre yer altında veya yer üstünde kullanılmak üzere uygulanabilen yağmur suyu toplama tank 'ı , ihtiyaçlara göre dikey ya da yatay şekilde konumlandırılabilir. Sistemin projelendirilmesinden imalatı ve konumlandırılmasına kadar her ayrıntının, proje fiyatlarında etkisi vardır.
Yağmur suyu toplama projesi, her alana uygulanabilecek bir projedir. Yağmur suyu depolama tankı ile yağmur suları toplandığında içme suyundan büyük oranda tasarruf edilir ve böylece çevre korunmuş olur. Ayrıca bu sayede kuraklık için de etkili bir önlem alınabilir. Sistem sayesinde bahçe ve seraları sulamak için içme suyu kullanımına gerek kalmamakla birlikte su dağıtım maliyetleri de düşer. Hem suyu israf etmemek hem de bütçeleri korumak için avantajlı özellikleriyle öne çıkan sistem dünya genelinde kullanılmaktadır.
Yağmur suyunu depolamaya yarayan proje, ihtiyaç halinde kullanılabilme imkanına sahip alternatif bir su kaynağı demektir. Bu sistemle su kaynaklarının korunması mümkünken, su faturaları da düşürülebilir. Çevre korunarak doğal kaynakların varlığını sürdürmesi sağlanabilir. Her açıdan avantajlı sistem öncelikli olarak en önemli yaşam kaynağımız olan suyun israf edilmemesini sağlar.
Yağmur Suyu Toplamayağmur suyu toplama tankıYağmur suyu toplama projesiYağmur Suyu Toplama Projesi Fiyat